Herkese merhaba! Bir süredir dökümhane uygulamalarında paslanmaz çelikle çalışıyorum ve kısa bir süre önce 410 paslanmaz çelikle karşılaştım. Bununla ilgili deneyimi olan var mı? Diğer paslanmaz çeliklerle karşılaştırıldığında özellikleri nasıl?
Daha önce dökümhane performansında 410 paslanmaz çelik kullandım. Özellikle ılıman ortamlarda iyi korozyon direnci ve yoğunluğuyla bilinir. Ayrıca ekipmanı da kolaydır, bu da onu çeşitli uygulamalar için popüler hale getirir.
İlginç! Korozyon direnci 304 veya 316 gibi diğer paslanmaz çeliklerle karşılaştırıldığında nasıl değerlendiriliyor?
Evet, ben de bunu merak ediyorum. Ben esas olarak 304 ve 316 paslanmaz çelikle çalıştım ve bunların korozyon direnci normalde oldukça yüksektir. 410 paslanmaz çelik zorlu ortamlarda da dayanıyor mu?
410 paslanmaz çelik iyi bir korozyon direncine sahip olsa da, 304 veya 316 kadar yüksek değildir. Hafif ortamlar veya korozyonun önemli bir endişe olmadığı durumlar için daha uygundur. Yine de, herhangi bir martensitik paslanmaz çelikten daha iyi korozyon direnci sunar.
Anladım, bu daha çok 410 paslanmaz çelik için doğru uygulamaları bilmekle ilgili. Döküm işinde onu öne çıkaran başka özellikler var mı?
410 paslanmaz çeliğin yoğunluğunu ve sertliğini artırmak için ısıl işleme tabi tutulabileceğini duydum. Bu doğru mu? Ve eğer öyleyse, calefaction düzeltme işlemi daha fazla paslanmaz çeliğe nasıl ölçülüyor?
Kesinlikle, 410 paslanmaz çelik, iyileştirilmiş yoğunluk ve sertlik için kalefasyon işlemine tabi tutulabilme özelliğiyle bilinir. İşlem, belirli bir sıcaklığa kadar ısıtma ve ardından yağda veya havada söndürmeyi içeren daha martensitik paslanmaz çeliklere benzerdir. Yüksek mukavemet ve sertliğin gerekli olduğu uygulamalar için faydalı bir özelliktir.
Bu, özellikle belirli endüstriyel uygulamalarda edinilmesi yararlı bir özellik gibi görünüyor. Döküm işlerinde 410 paslanmaz çelik kullanmanın herhangi bir dezavantajı veya sınırlaması var mı?
410 paslanmaz çeliğin, uygun süreçler izlenmezse kaynak sırasında çatlamaya meyilli olabileceğini okudum. Bu konuda aydınlatıcı olabilecek var mı? Ve bir dökümhanede 410 paslanmaz çelikle çalışırken farkında olunması gereken başka zorluklar var mı?